tisdag 15 september 2009

Sossarna öppnar för privata vinstintressen i vården

Döm om min förvåning när jag läste att socialdemokraterna nu kan tänka sig att tillåta privata aktörer tjäna pengar på barn, gamla och sjuka. Det som varit totalförbjudet under sååå många år verkar nu vara ok. Det har ju t.o.m. varit tankeförbud för sådana idéer. Till kongressen nu i höst har partistyrelsen lagt ett förslag om att lagstifta om att sälja ut offentlig verksamhet till underpris och det må väl va hänt, men samtidigt så säger de att lagstifta om vinstintressen i vård, skola och omsorg vill de inte. Sossarnas "stora" taleskvinna i dessa frågor, Ylva Johansson säger:

– Vinst är en naturlig del i en sunt fungerande ekonomisk verksamhet. Det viktiga är att pengar som är avsedda för till exempel skolan verkligen används till det, att man återinvesterer i verksamheten. Vi tror inte på en lagstiftning som förbjuder vinst eller vinstuttag utan vi vill i stället se högre kvalitetskrav. Man ska inte kunna tjäna pengar på att dumpa kvaliteten i verksamheten.

Där är vi faktiskt överens! Trots att vi moderater länge sagt att det är kvalitén som är avgörande, inte vem som äger eller driver t.ex. en vårdcentral så har vi fått skit för det. Skönt att se att sossarna nu bytt fot. Det skulle vara intressant att se en debattartikel från Jonas Hellberg där han just lyfter upp detta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar