onsdag 8 september 2010

Barnperspektivet missas av S,V o MP

Idag hade vi vårt sista landstingsstyrelsemöte innan valet. Det blev en ganska lugn tillställning, där vi från Alliansen hade 3 yrkanden. Det första handlade om att komplettera landstingets yttrande till Socialstyrelsen ang. riktlinjer för psykosociala insatser för personer med schizofreni. Där ville vi lyfta in att barnperspektivet inte tillgodosetts. Ärligt talat trodde vi att detta kommer majoriteten att köpa, men se inte. Istället blev det en debatt om frågan där Johnny P tyckte att vi la oss i för mycket vad verksamheten ska göra och inte göra. Vi kan bara beklaga att man från majoriteten fortsätter att strunta i barnkonventionen och barnens rättigheter inom sjukvården.
Vårt andra ärende handlade om att införa webbaserad KBT. Där fick vi helt plöstligt medhåll och resultatet blev att detta tidigareläggs och arbetas in i plan o budget för 2012. Inte illa att de va lite medgörliga.
Sen till där jag faktiskt trodde att debatten skulle hamna idag, nämligen införandet av särskild vårdgaranti för cancerpatienter. Vi la förslag om att inte bara bröstcancerpatienter ska ha en särskild vårdgaranti, i det här fallet på 35 dagar, utan även skynda på utredningen för prostatacancerpatienter. Dessa får idag vänta ca 136 dagar från misstanke om sjukdom till behandling. En alldeles för lång väntetid. Där överaskade majoriteten oss med att själva lägga ett liknande förslag, vilket innebär nu att vid första LS nästa år ska det rapporteras hur en vårdgaranti kan se ut för prostatacancerpatienter. Självklart ska även alla de andra cancerdiagnoserna också få förkortade ledtider så att deras behandlingar kommer igång så fort som möjligt, men det är en seger för de ca 300 män och de ca 200 kvinnor som varje år drabbas av cancer i prostatan respektive i brösten.
Nu tar vi sats för en sista vecka med valarbete så vi ser till att det är vi som innehar majoriteten de kommande fyra åren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar