söndag 13 september 2009

Sluta motarbeta privatvården, S

På landstingsmajoritetens blogg ställer Jonas Hellberg en fråga till mig hur jag ställer mig till S:t Görans privatsjukhus och det vinstintresse det har. Jag skulle vilja tipsa Jonas att läsa dagens debattsida i Expressen där en socialdemokratisk läkare som heter Niklas Sterner skriver att sossarna måste sluta motarbeta privatvården. Samma läkare arbetar på nämnda S:t Görans och beskriver fördelarna med den privata vården i förhållande till den offentliga. Precis det som borgliga politiker också försökt göra under många år, tyvärr med obevekliga sossar och vänsterpartister. Sosseläkaren skriver: Det tar visserligen fortfarande emot när jag tänker på att det överskott vi skapar hamnar i privatpersoners fickor. Men jag är väldigt stolt över att vara med och bedriva så högklassig vård. Och om privata vårdgivare skapar en bättre situation för patienterna så är jag beredd att tumma lite på mina ideal. Jonas och länets sossar borde nog läsa denna debattartikel för att kanske släppa lite på sitt motstånd mot privat vård. Privatiseringen är säkert inte lösningen på alla offentliga verksamheters problem, men som debattören skriver: Det viktigaste är att vi betalar för vården solidariskt- inte vem som utför den. Glöm inte patientsäkerhet och kvalitet också!

7 kommentarer:

 1. Bilden av vården i Stockholm är att dina partiföreträdare i både kommun och landsting mer eller mindre skänkt bort vår gemensamma egendom för att sen privata ska kunna ta ut miljonvinster efter inte ens ett år. Ställer du upp på det Henrik

  SvaraRadera
 2. Du menar; gjort upp dåliga avtal som innebär att överskott kan genereras? Utgår landstinget från vad det kostar i egen regi att driva vården så kan jag förstå att det går att göra miljonvinster på något år. Just att offentliga verksamheter inte har koll på vad deras egen verksamhet egentligen kostar gör att privata aktörer kan få sockrade avtal, för de verkar ju kunna bedriva samma vård fast till lägre kostnader, eller Peter?

  SvaraRadera
 3. Så du menar att dina partikamrater i Stockholm inte har någon koll på sin verksamhet.

  SvaraRadera
 4. Jag tror nog att synderna från bl.a Stockholm sträcker sig över ett antal mandatperioder så dina partikamrater kan nog inte svära sig fria här heller. Det är ju först nu man ser att KKP m.m. börjar göra sig till känna inom den offentliga verksamheten.

  SvaraRadera
 5. Nu är det väl så att de avtal som givit stora vinster är tecknade under denna mandatperiod och då styr din moderata kamrater för fullt. Minns förra perioden då ni styrde i Kalmar län. Då skulle Västerviks sjukhus slumpas ut. Som tur var så nappade ingen privat på det. Annars...

  SvaraRadera
 6. Vad det gäller Västerviks sjukhus så var det väl inte så konstigt att ingen nappade på det. Ekonomin var ju körd i botten av långvarigt S-styre och vår majoritet blev tvingade till ett kraftigt sparpaket som ni efter mkt om och men till slut ställde upp på.

  SvaraRadera
 7. Hm. Så kan man också minnas historien...

  SvaraRadera