tisdag 17 november 2009

Nytt högstadium i Färjestaden

Igår lämnade jag, Johan Gustafsson och Sven Stenson in en motion till Mörbylånga kommun som berör byggnation av ett högstadium i Färjestaden. "Lustigt nog" så hade visst vissa socialdemokrater lyckats att göra det samma. Kanske blev de påhejade av artiklarna i tidningarna förra veckan där Sven och Kent Ingvarsson uttalat sig om att det fanns ett behov av se över frågan. Nu börjar "striden" om vems förslag detta med kommunalt högstadium är, Moderaternas eller Sossarnas. Jag tror nog att vi bör i så fall gå tillbaka ca 20 år för att hitta vems förslag det var från början, kanske ännu längre tillbaka. Frågan om högstadium i Färjestaden har funnits med ända sen då jag gick på högstadiet, dvs ca 20 år sen. Frågan har därefter varit varm då och då, iskall där emellan, för att nu bli riktigt het.
Men till skillnad från (S) så har vi lagt ett förslag på hur finansieringen skulle ske, för med kommunens stora låneskuld kan det inte bli tal om att vi ska finansiera byggnationen med kommunala medel. Runt om i landet har kommuner upphandlat byggnation och drift av blivande kommunala lokaler, vilket måste kunna fungera även i lilla Mörbylånga kommun. Dvs en privat entreprenör bygger och äger lokalen och kommunen blir en långvarig hyresgäst. Kan tänkas dyrt kanske, men alternativet är att vi drar på oss ytterligare lån och därmed även ränte- och amorteringskostnader. När kan detta bli verklighet då? Ja, säg med projektering, planering m.m. så kan kanske spaden sättas i jorden i slutet av 2010, alternativt i början på 2011.
En viktig detalj, till skillnad från (S) så vill vi inte att Friskolan ska stängas utan finnas som ett bra alternativ att välja på. Företrädare från (S) har nämligen tidigare sagt att en av anledningarna till att de vill att det byggs ett kommunalt högstadium är att då får Friskolan sån konkurrens att de blir tvingade att slå igen. DET hoppas vi verkligen inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar